Workshops

Filowijs

Sven Gellens (°1984) studeerde wijsbegeerte in Gent en Leuven. Hij onderzoekt de filosofie van Nietzsche en Merleau-Ponty in Gent en Nijmegen en geeft les in het secundair en hoger onderwijs. Hij volgde bijkomende opleidingen in filosofische vraagtechnieken en is tevens werkzaam als filosofisch consulent.

Papatya Dalkiran (°1979) studeerde moraalwetenschappen in Gent en is leerkracht in het secundair kunstonderwijs. Ze schoolde zich bij in de praktische filosofie en filosofeert zowel binnen als buiten de school.

Samen begeleiden en organiseren ze verschillende projecten zowel op vraag van derden als in eigen beheer. Daarnaast worden ook opleidingsworkshops in filosoferen, gespreks- en onderwijstechnieken aangeboden. Meer informatie kan je vinden op hun website: www.filowijs.be

Tijdens deze workshop tasten we vragenderwijs de grenzen af tussen mensen en robots. We vertrekken vanuit een verhaal dat aansluit bij de leefwereld van kinderen en laten ze met elkaar nadenken over wat een mens tot mens maakt en wat mogelijke verschillen en gelijkenissen zijn tussen robots en mensen. De deelnemers aan de workshop worden uitgedaagd om op speelse en kritische wijze na te denken en argumenten te geven voor uitspraken die ze doen.

Filowijs1Filowijs2

 

Documenteer, mevrouw en meneer

Lana en Roxanne groeiden samen op en vullen elkaar mooi aan. De ene heeft een passie voor beeld en een nieuwsgierigheid naar woord, de andere een passie voor woord en een nieuwsgierigheid naar beeld. Ze proberen in hun dagelijkse leven steeds de grenzen af te tasten van deze twee muzische domeinen. Of het nu tijdens hun studies, hun job of in hun vrije tijd is, de twee vrouwen zullen altijd tijd vrijmaken voor hun passies.
Na 26 jaar besloten ze om de handen in elkaar te slaan en daar mag TEDxYouth bij zijn! Lana en Roxanne zullen samen met onze deelnemers een verslag maken van wat een dolle dag belooft te worden. Bereid je maar voor op gekke verhalen en tekeningen die inzoomen op details. We gaan op zoek naar het rariteitenkabinet dat iedereen met zich meesleurt en dit gaan we documenteren met beeld en tekst.

documenteer2documenteer3

 

Haal het DNA uit een kiwi

Anthony Liekens is een… Wel, eigenlijk is hij heel veel. Hij is bezig met genetica, tinkering, electronica, runt een open garage in zijn tuin… In deze workshop halen de kids zelf DNA uit een kiwi. Klinkt onmogelijk om zelf te doen? Toch niet. Met enkele simpele huishoudmiddeltjes toont hij hoeveel genetisch materiaal in zo’n groene vrucht zit.

anthony

 

Drones

Alexander Van De Rosteyne ontwierp de eerste elektrische helikopter in de wereld waar je binnen kon mee vliegen en daarna de kleinste helikopter ter wereld. In het eerste deel van de workshop zal hij wat uitleg geven over hoe hij plots een uitvinder werd. In feite had hij dit nooit gepland om te worden. Beter nog, eigenlijk is hij gewoon altijd een uitvinder geweest. Uitvinders zijn heel de tijd op zoek en experimenteren erg veel, meer dan elke andere ‘normale’ persoon. Daarom noemen anderen hen ook gauw ‘nerd’ of ‘pippo’ maar dat vindt Alexander een compliment en zal hij ons tijdens de workshop toevertrouwen waarom.
In het tweede deel zal hij uitleggen waarom drones en helikopters kunnen vliegen en hoe we die kunnen besturen. Dit is het perfecte moment om uit te testen of er zich echte uitvinders onder ons bevinden! Elk van de deelnemers zal een kleine drone of helikopter krijgen met een klein mankementje. Het is aan jou om dat probleem op te lossen en het machientje opnieuw te doen vliegen. Wie slaagt in deze uitdaging mag zich terecht… uitvinder noemen!

Top